100%

Perska herbata różana

Składniki:

1 szklanka czarnej herbaty (susz)

1/4 szklanki suszonych płatków różanych

2 łyżeczki nasion kardamonu

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki razem i przechowuj je w słoju  lub szczelnej, metalowej puszce. Nasiona kardamonu najlepsze są w całości lub pokrojone w drobne kawałki. Jeśli jednak nie posiadasz całych nasion, mielony kardamon również spełni swoją rolę.

Zaparzaj jedną łyżeczkę mieszanki na szklankę. Zalej herbatę wrzątkiem, zaparzaj 5 minut i podawaj z mlekiem i/lub miodem.

Jak pozyskać własne, suszone płatki róz?

Aby wysuszyć swoje własne, różane płatki - należy je zebrać z niepryskanych krzewów (najlepiej rano lub wieczorem), umyć letnią wodą i delikatnie osuszyć. Rozłóż następnie płatki cienką warstwą np. na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i postaw w ciepłym i suchym miejscu, z dala od słońca. Po tygodniu zbierz płatki najlepiej do szklanego, ciemnego słoja - są gotowe do użycia!

©PhenoGeno