100%

Kurczak z orzechami i miodem

Składniki:

500 g piersi z kurczaka

2 cebule

1 łyżeczka zmielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

kilka nitek szafranu

sok z 1 cytryny

2-3 łyżki miodu

2 łyżeczki wody różanej  PRZEPIS

200 ml bulionu (z kurczaka lub warzywnego)

garść orzechów laskowych

1 cytryna pokrojona w plasterki

liście pietruszki lub kolendry do dekoracji

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka w niewielkie kawałki i posiekaj cebulę w piórka. Wymieszaj mięso z cebulą, imbirem, cynamonem, szafranem, sokiem z cytryny. Zostaw przynajmniej na godzinę w lodówce, a najlepiej marynuj całą noc, kurczak będzie wtedy wyjątkowo aromatyczny. Orzechy upraż na patelni i nieco pokrusz lub posiekaj. Piekarnik nagrzej do 180°C.  Zamarynowanego kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem i piecz przez około 30-45 minut. Po upieczeniu oprósz mieszanką uprażonych orzechów wody różanej i miodu. Włóż kurczaka z powrotem do piekarnika na kilka minut, aż orzechowa posypka stanie się brązowa. Przełóż na talerze, udekoruj pietruszką lub kolendrą oraz kawałkami cytryny i podawaj z ryżem i np. gotowanymi warzywami.