100%

Cukier różany

Szybki i łatwy przepis, dzięki czemu stworzysz oryginalny cukier o prawdziwie różanym aromacie. Płatki róż wykorzystane w tym przepisie powinny być silnie pachnące. Możesz wykorzystać serię róż jadalnych   TASTE OF LOVE® , ale także np. Róże angielskie. Pamiętaj, aby płatki pochodziły z roślin, które nie były pryskane.

Składniki:

500 g cukru (wg uznania brązowego lub białego)

miseczka świeżych płatków róż

szklany, hermetyczny,  szczelnie zamykany słój 500 ml

Przygotowanie:

Płatki różane umyj i pozwól im wyschnąć przez pół dnia. Sukcesem tego przepisu jest, aby płatki były zupełnie suche przed przystąpieniem do dalszej pracy. Dodaj 1/4 cukru do słoika, następnie połóż warstwę płatków, delikatnie przyciśnij je palcami do cukru. Warstwa płatków nie powinna być grubsza niż 1 cm. W ten sposób ułóż jeszcze 3 warstwy cukrowo-różane. Ostatnią warstwą powinien być cukier, upewnij się, że dokładnie pokrywa on płatki pod sobą. Zamknij dobrze słój i odstaw go na 2-3 tygodnie w ciemnym i zimnym miejscu. Co kilka dni wstrząsaj słojem, aby różany aromat objął cały cukier. Po 2-3 tygodniach przesiej cukier, aby oddzielić go od płatków, przesyp do suchego, zamykanego pojemnika i ciesz się różanym cukrem własnej roboty!